Cultuur
Watersnoodmuseum
Een bezoek aan het watersnoodmuseum gelegen in de zeedijk ten zuiden van het dorp Ouwerkerk is zeker de moeite waard. Het museum is gevestigd in de vier Phoenix-caissons die werden gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat, ontstaan tijdens de watersnood van 1953.
Informatie Watersnoodmuseum
Deltawerken en Neeltje Jans
De Deltawerken zijn een verdedigingssysteem, in Nederland, ter bescherming tegen hoogwater van de zee van met name de provincies Zeeland, zuidelijke Zuid-Holland en Noord-Brabant. Aan de Deltawerken is decennialang gebouwd. Het is een bijzonder en machtig bouwwerk.
Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Nat het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met (visuele) informatie.
Informatie Deltawerken
Zierikzee
Zierikzee is een échte havenstad en heeft een rijke historie. Veel daarvan is nu nog te zien. Zo zijn er meer dan 500 monumenten in en rond de stad te bewonderen! Diverse musea zijn te bezoeken, zoals het stadhuismuseum of het Gravensteen, de oudste gevangenis van Zeeland welke dateert uit 1524. Daarnaast heeft Zierikzee een prachtige haven waar u goed zicht op hebt vanaf een terras. Zeer uitzonderlijk, er zijn nog 3 intacte stadspoorten in dit stadje. U kunt er leuk winkelen in de lokale boetiekjes en genieten van een prachtige stadswandeling. Wilt u een goed uitzicht over de stad, beklim dan de 62 meter hoge uit Sint Lievensmonstertoren, in de volksmond ‘de dikke toren’ genoemd met 281 treden. Naar beneden 279. De bouw begon in 1454. Verken deze mooie plaats met een stadswandeling,
Bekijk de mooie route
Brouwershaven
In de volksmond Brouw, ligt pal aan het Grevelingenmeer, met een mooie jachthaven welke in de zomer steevast vol ligt. De haven van Brouwershaven loopt door tot in het centrum, wat een gezellige sfeer geeft in de smalstad. De geschiedenis van Brouwershaven is nauw verbonden met de zee. Visserij was een belangrijke inkomstenbron, maar ook handel in onder meer wijn, bier, hout en vlas. In 1575 werd de stad in brand gestoken door Spaanse troepen. Twintig jaar later werd Brouwershaven voorzien van stadswallen met gracht. Deze zijn aan de oost- en westzijde van de stad nog te zien. Qua grootte lijkt Brouw een dorp, maar is een stad, het verkreeg in 1403 stadsrechten. Bij de haven staat molen de Haan, gebouwd in 1724. Deze oude korenmolen is omgetoverd tot een sfeervol logeeradres en via de receptie te huren. Dit monument staat op een top locatie direct aan de haven en kijkt uit over het Zeeuwse land, het Grevelingenmeer en het stadje.
Informatie over Brouwershaven
Ringdorpen
Veel dorpen op Schouwen-Duiveland zijn gebouwd in een ringvorm met een kerk in het midden. Dit worden ringdorpen genoemd. Dreischor, Haamstede, Kerkwerve, Nieuwerkerk, Noordgouwe, Noordwelle, Ouwerkerk, Renesse en Serooskerke zijn allemaal ringdorpen. Opvallend, alle wegen uit het dorp leiden uiteindelijk naar de ring. Het ringdorp is één van de oudste dorpstypen en zeer karakteristiek voor Zeeland. De ringdorpen dateren in een aantal gevallen uit de periode voor de systematische bedijkingen. De dorpen liggen, net als de meeste oude wegen, op de kreekruggen. De dorpskern bezit een min of meer ronde vorm met de kerk in het midden. Een belangrijk onderdeel van het ringdorp is de kerkring. Binnen in de ring bevindt zich het vaak hoger gelegen kerkhof met de kerk. Vroeger was vaak een gracht rondom het kerkhof aanwezig, dit is nu zeer zeldzaam (alleen nog in Dreischor en Noordgouwe).